we're amsterdam based

Na een vaginaplastiek dient de vagina gedilateerd te worden. Dit doet u met behulp van een vaginale dilatatieset. Deze heeft u reeds voor de operatie aangeschaft. Dit is absoluut noodzakelijk om de diepte en diameter van de vagina te behouden. Dilateren voorkomt het nauwer en ondieper worden van de nieuwgevormde vagina.

Tijdens uw opname in de kliniek, op de 5e dag na operatie, wordt het dilateren uitgelegd en met u geoefend. Tevens wordt bij elke poliklinische controle met u besproken hoe het dilateren gaat. Wij verzoeken u dan ook om de dilatatieset bij elk polibezoek mee te brengen.

U moet zich ervan bewust zijn dat het dilateren van de penisinversie vaginaplastiek levenslang moet gebeuren. Hieronder ziet u hoe vaak u de vagina moet dilateren.

DILATATIESCHEMA

Penisinversie vaginaplastiek met of zonder huid transplantaat:
Dilateren: De eerste 12 maanden moet de vagina 2 maal daags 30 minuten gedilateerd worden.
Hierna: onderhouden.

Darmvaginaplastiek:
Dilateren: De eerste 6 maanden moet enkel de overgang van huid naar darm in de vagina één maal per dag 30 minuten gedilateerd worden.
Hierna: op medische gronden.

SPOELSCHEMA

De verpleegkundige heeft u tijdens uw verblijf in de kliniek geleerd hoe u de vagina moet spoelen. Dit heeft u ook een aantal malen geoefend. Met een spuit van 50 cc en een vrouwenkatheter zal er enkele malen betadine-jodium oplossing in de vagina worden ingebracht. Hierna kan afhankelijk van de situatie en de persoonlijke voorkeur overgegaan worden naar één keer per 1,2 of 3 weken spoelen. Wij adviseren u om na het dilateren te spoelen. Ook adviseren we, wanneer u nog wonden heeft in het genitale gebied, na elk toiletbezoek het genitale gebied met de douchekop af te spoelen.

Spoelschema voor zowel penisinversie vaginaplastiek als darmvaginaplastiek
week 1 + 2: 1 x per dag
week 3 + 4: 1 x per 2 dagen
week 5 + 6: 1 x per 3 dagen
week 7 + 8: 1 x per 4 dagen
week 9 + 10: 1 x per 5 dagen
Hierna: 1 x per 1 a 2 weken
Postoperatief advies totdat wonden dicht zijn: na elk toiletbezoek genitale gebied afspoelen met douchekop.

Voor verdere informatie omtrent het dilateren en de bekkenbodemspieren zie dilatatieadviezen.